Nasza dieta składa się w dużej mierze z ziemniaków oraz pszenicznych rzeczy

Najnowsze

Polska nie leży w strefie śródziemnomorskiej, więc niełatwo byłoby w rodzimej tradycyjnej kuchni znaleźć oliwki czy owoce morze. Nasze dania są bardziej treściwe, ponieważ żyjemy w chłodniejszym klimacie.


zakład
Author: TedsBlog
Source: http://www.flickr.com




Tradycyjna polska kuchnia wydaje się być bardzo sycąca. Jest również stosunkowo tłusta. Bierze się to z tego, w jakim klimacie znajduje się nasze państwo. Jest tu stosunkowo chłodno i mamy mroźne zimy. Dlatego tak dużo u nas mięs oraz mącznych dań. Pierogi są tak popularne, że rozpoznają je nawet przybysze z zagranicy. Wszyscy je uwielbiają. Z mąk robi się u nas także uszka i krokiety. Przez to, że mamy taką kuchnię, a nie inną, to zasiewamy zboża. Mamy ich w naszym kraju wiele rodzajów. Z nich oczywiście można zmielić mąkę. Najczęstszą mąką do kupienia w Polsce jest pszenica. Mamy olbrzymie hektary ziem zasianych takim zbożem. Kiedy kupujemy mąkę w sklepie, to należy popatrzeć na jej opakowanie. Może nam ono przekazać kilka ważnych informacji.

Jeżeli masz zamiar pogłębić swą znajomość rzeczy na ten temat, to czytaj tu kurtyna na drzwi kolejne informacje. Wystarczy kliknąć w ten link.

Warto zatem poznać tajniki, które pomogą nam wybrać najzdrowszą mąkę. Na każdym opakowaniu znajduje się liczba, dla przykładu 450, 500 itd. Im jest ona wyższa, tym mąka będzie bardziej wartościowa, ponieważ ma dużo substancji mineralnych. Jeżeli mamy zamiar upiec chleb, to trzeba szukać mąki z liczbą 850 i wyższą.


Należy unikać mąki z cyfrą 450, czyli tzw. tortowej, ponieważ jest ona najuboższa w witaminy oraz minerały.


Nie zapominajmy, że jeżeli pragniemy żyć zdrowiej i na przykład piec swój chleb, to powinniśmy kupować najlepsze jakościowo mąki.